Catatan Popular

Khamis, 28 Julai 2011

Amazing timing pictures








Kacang Soya Mengalih Kita Dari Pemakanan Sunnah, Wajah Hitam Kacang Soya!

 Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah
 oleh golongan tertentu                                                                                                
 sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan 
 mereka.                                                                                                               
 Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali
 ni saya nak kongsi                                                                                                    
 sebaliknya. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum  
 wanita.                                                                                                               
 Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:                                           
       Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.                                 
       Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.                                                               
       Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.                             
 Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan
 kimia ini jika diambil                                                                                                
  berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (mungkin mempengaruhi kejantinaan                
 seseorang-kelembutan??).                                                                                              
 FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!            
 Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical
 bernama isoflavone (2).                                                                                               
 (1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.)                                          
 (2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar    
 osteoporosis dan                                                                                                      
  mengurangkan risiko penyakit jantung.)                                                                               
 Walaubagaimanapon, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani
 proses penapaian (fermentation) yang lengkap,                                                                         
 barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti
 kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses                                                                    
  penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.                            
 Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk
 proses penghadaman. Proses memasak yang                                                                               
  biasa tak mampu nak mendeaktifkan erencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric,  
 kekurangan protein dan asid amino.                                                                                    
 Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama ‘phytic acid (3)’ yang merupakan satu bahan   
 anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah                                                                   
 , kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.                                        
 (3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan  
 perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia                                                                           
  Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)                
 Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di
 peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di deaktifkan                                                                 
  dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .                
 (4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya)                              
 Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit.     
 Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa     
 menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu                                                                     
  berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.                                                              
 Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik   
 kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya                                                                    
  merupakan satu keadaan yang berbahaya.                                                                               
 Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang
 soya mampu mempercepatkan proses                                                                                      
  tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal       
 pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap,                                                                   
  seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.                                    
 FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi
 tersebut menerima 5 biji pil perancang                                                                                
  dalam sehari! Pergh!                                                                                                 
 FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk 
 sebulan, boleh menyumbang kepada                                                                                      
 peningkatan hormone tiroid,                                                                                           
  yang menyebabkan kanser tiroid.                                                                                      
 Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.                              
 MENJANA KESIHATAN MENGIKUT SUNNAH SEBELUM TERLAMBAT                                                                   
 Wallahu a’lam                                                                                                         
 Ustaz Hashim Al-Maranji